כן, הרס עצמי יכול להיות שלב שחלק מהאנשים עם התמכרות עלולים לעבור. כאשר מרגישים מוצפים מבושה, עצב ורגשות עזים אחרים, אנשים עשויים לעסוק בהתנהגויות הרסניות שפוגעות עוד יותר ברווחתם הפיזית, הנפשית והרגשית. להלן כמה דוגמאות נפוצות להתנהגויות הרס עצמי:
1. המשך שימוש לרעה בחומרים: למרות הכרת ההשלכות השליליות, אנשים עלולים להמשיך להתעלל בחומרים, להחמיר את ההתמכרות שלהם ולהחמיר את הבעיות הגופניות והנפשיות הנלוות.
2. בידוד ונסיגה: חלק מהאנשים עלולים לבודד את עצמם ממערכות יחסים תומכות, להתרחק מאינטראקציות חברתיות ולנתק תקשורת. בידוד זה עלול להחמיר את תחושות הבדידות, ולהחמיר את מעגל ההרס העצמי.
3. עיסוק בהתנהגויות מסוכנות: במצב של הרס עצמי, אנשים עלולים לעסוק בהתנהגויות מסוכנות כגון נהיגה פזיזה, שיטות מיניות לא בטוחות או השתתפות בפעילויות מסוכנות המסכנות עוד יותר את רווחתם.
4. הזנחת טיפול עצמי: אנשים עשויים להזניח את הצרכים הבסיסיים שלהם, כגון תזונה נכונה, שינה והיגיינה. פעילויות טיפול עצמי והרגלים בריאים עלולים להיזנח, ולהוביל להידרדרות בבריאות הגופנית וברווחה הכללית.
5. פגיעה עצמית: אנשים מסוימים עשויים לעסוק בהתנהגויות של פגיעה עצמית כדרך להתמודד עם כאב רגשי. זה יכול לכלול חיתוך, שריפה או שיטות אחרות של פציעה עצמית.
חשוב להבין שהרס עצמי הוא ביטוי לכאב ולמצוקה העמוקים שאנשים עלולים לחוות. עם זאת, חיוני להפסיק את המחזור הזה ולבקש עזרה בהקדם האפשרי. פנייה לאנשי מקצוע, כגון מטפלים, יועצים או קווי סיוע, יכולה לספק את התמיכה וההכוונה הדרושים כדי לנווט ברגשות והתנהגויות מאתגרות אלו.
החלמה אפשרית, ואנשים יכולים ללמוד מנגנוני התמודדות בריאים יותר, לבנות את חייהם מחדש ולמצוא דרכים לטפח טיפול עצמי וחמלה עצמית.