התמכרות לקניות, המכונה גם הפרעת קנייה כפייתית או אוניומניה, היא הפרעה התנהגותית המאופיינת בהרגלי קניות או הוצאות מוגזמות ובלתי נשלטות. זה מונע לעתים קרובות על ידי דחף שאי אפשר לעמוד בפניו לקנות דברים, ללא קשר להשלכות הכספיות או הצורך בפועל בפריטים.
אם אתה או מישהו שאתה מכיר נאבק בהתמכרות לקניות, הנה כמה צעדים שתוכל לנקוט כדי לטפל בבעיה:
1. הכירו את הבעיה: ההודאה שיש לכם התמכרות לקניות היא הצעד הראשון לקראת החלמה. הכירו בהשפעה השלילית שיש לה על חייכם, מערכות היחסים והכספים שלכם.
2. פנה לעזרה מקצועית: שקול לפנות לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כגון מטפל או יועץ, המתמחה בהתמכרות ויכול לספק הדרכה ותמיכה.
3. זהה טריגרים: שימו לב למצבים, לרגשות או לנסיבות הנוטים לעורר את ההתמכרות שלכם לקניות. על ידי הבנת הטריגרים הללו, אתה יכול לפתח אסטרטגיות לניהול או להימנע מהם.
4. צור תקציב: קבע תקציב ריאלי המאפשר לך לענות על הצרכים החיוניים שלך תוך שליטה בהוצאות שלך. היצמד לתקציב הזה והימנע מרכישות אימפולסיביות.
5. מצאו מנגנוני התמודדות חלופיים: במקום לפנות לקניות כדרך להפגת מתח או רגשות, חקרו מנגנוני התמודדות בריאים יותר כמו פעילות גופנית, יומן או בילוי עם אנשים אהובים.
6. הסר פיתויים: הגבל את החשיפה שלך לטריגרים של קניות על ידי ביטול הרשמה למייל מכירות, הימנעות מקניונים או חנויות מקוונות ומחיקת אפליקציות קניות מהמכשירים שלך.
7. בנה רשת תמיכה: שתף את המאבקים שלך עם חברים או בני משפחה מהימנים שיכולים לספק עידוד ולחייב אותך באחריות בזמן שאתה פועל להחלמה.
8. שקול קבוצת תמיכה: הצטרפות לקבוצת תמיכה לאנשים עם התמכרות לקניות יכולה לספק תחושה של קהילה, הבנה ומשאבים נוספים להחלמה.
זכרו, להתגבר על התמכרות לקניות לוקח זמן ומאמץ. היו סבלניים עם עצמכם וחגוג אפילו את הניצחונות הקטנים ביותר בדרך.
כבר בילדותי הייתי חסר יכולות, למעשה הגדירו אותי כחסר אינטליגנציה ולכן לא קיבלתי מילגה להמשך לימודי כיתה י’. (פעם היה צריך לשלם עבור הלימודים בכיתות י’, יא’ יב’ או לקבל מהמדינה מימון). הייתי עולה חדש ממרוקו, לא דיברתי עברית. אהבתי לצייר, לצלם, לשחק את מולייאר, לנגן בקלרינט ובסקסופון, ולרקוד כל הזמן. לא התעניינתי במקצועות תנ”ך, עברית, גאוגרפיה, חשבון. לא הבנתי במה זה יכול לעזור לי בחיים. אז לא למדתי את המקצועות האלה שהיום קוראים להם מקצועות ליבה וגם לא קיבלתי מילגה, אבל קיבלתי תווית על המצח של חסר יכולות. התווית השלילית הזו מינפה את כל חיי להצלחות גדולות ורצופות... ד"ר דני לוסקי - פרויקטור של עמותת אל-סם