בחברה המודרנית מהווה אכילת יתר תופעה שכיחה ביותר. אכילת היתר הופכת לעתים קרובות להתמכרות לאוכל, ומביאה בעקבותיה להשמנה. להשמנה השלכות קשות על תפקודי הגוף והיא מהווה גורם סיכון למגוון תחלואים גופניים. ההשמנה ותחושת התלות באוכל מקבלת מימדים של התמכרות ויש לה השלכות קשות ביותר על הדימוי העצמי ועל תפקוד האדם בכל תחומי החיים.
הרפואה הקונוונציונלית מתייחסת להשמנה כבעיה גופנית בעיקר ולהתמכרות לאכילה כבעיה פיזיולוגית ופסיכולוגית. היא מטפלת בהתמכרות לאוכל דרך התסמינים הגלויים ובהסתמך על מגמות כלליות שנמצאו במחקרים. ההבנות של הרפואה הקונוונציונלית ודרכי טיפול הקיימות תוצגנה בחלק הראשון של העבודה הנוכחית. חלק זה של העבודה נוגע בקצרה בנושא ההתמכרויות בכלל והתמכרות לאוכל בפרט על הדומה והשונה בין ההתמכרות לאכילה להתמכרויות האחרות. בהמשך מוצגת סקירה קצרה של מגוון הפרעות האכילה המבטאות כולן התנהגויות של התמכרות. משם עוברת העבודה אל סקירה מקיפה של התמכרות לאוכל על היבטיה הפיזיולוגיים והפתולוגיים ועל דרכי הטיפול בה בתפיסה הקונבנציונאלית.
לאחר מכן מוצג נושא ההתמכרות לאוכל בראייה של שיטת לוסקי המטפלת במחלת ההתמכרות לאוכל, כמו בכל מחלה, באמצעות רפואה משולבת המטפלת בארבעת הרבדים – הגופני, הרגשי, השכלי והרוחני. השיטה מתייחסת לאדם החולה יותר מאשר למחלה, כשהטיפול מותאם עבור כל מטופל לרבדים בהם מופיעה הסיבה לבעיה. ניתנת סקירה קצרה של שיטת לוסקי ומוצג מקרה טיפולי של התמכרות לאוכל, עם אבחון המקרה והצגת דרכי הטיפול – התוכנית הטיפולית – עפ”י שיטת לוסקי.
כבר בילדותי הייתי חסר יכולות, למעשה הגדירו אותי כחסר אינטליגנציה ולכן לא קיבלתי מילגה להמשך לימודי כיתה י’. (פעם היה צריך לשלם עבור הלימודים בכיתות י’, יא’ יב’ או לקבל מהמדינה מימון). הייתי עולה חדש ממרוקו, לא דיברתי עברית. אהבתי לצייר, לצלם, לשחק את מולייאר, לנגן בקלרינט ובסקסופון, ולרקוד כל הזמן. לא התעניינתי במקצועות תנ”ך, עברית, גאוגרפיה, חשבון. לא הבנתי במה זה יכול לעזור לי בחיים. אז לא למדתי את המקצועות האלה שהיום קוראים להם מקצועות ליבה וגם לא קיבלתי מילגה, אבל קיבלתי תווית על המצח של חסר יכולות. התווית השלילית הזו מינפה את כל חיי להצלחות גדולות ורצופות... ד"ר דני לוסקי - פרויקטור של עמותת אל-סם