כאשר אנשים נלכדים במעגל ההתמכרות, התודעה שלהם יכולה לעבור שינויים משמעותיים. התמכרות משנה את הכימיה של המוח ומחברת מחדש מסלולים עצביים, מה שמוביל לשינויים עמוקים בתפיסה, מחשבות והתנהגויות. הנה כמה דרכים שבהן התמכרות יכולה להשפיע על התודעה:
1. התעסקות ואובססיה: כשההתמכרות תופסת אחיזה, המחשבות והמיקוד של האדם מתכלים על ידי השגת החומר הממכר ושימוש בו. העיסוק הזה יכול להאפיל על היבטים אחרים בחייהם, ולהוביל לפרספקטיבה מצומצמת ומעוותת.
2. תפיסה מעוותת: התמכרות יכולה לעוות את האופן שבו אנשים תופסים את עצמם, אחרים ואת העולם הסובב אותם. הם עשויים לעסוק בהכחשה, רציונליזציה או מזעור ההשלכות השליליות של ההתמכרות שלהם, וליצור מציאות מעוותת שמחזקת את הצורך שלהם בחומר.
3. אובדן שליטה: אחד המאפיינים המגדירים של התמכרות הוא אובדן השליטה על השימוש בחומרים. אובדן שליטה זה יכול להוביל לתחושות של חוסר אונים, תסכול ובושה, ולשנות עוד יותר את התודעה של האדם כאשר הם נאבקים בחוסר היכולת להפסיק להשתמש.
4. קבלת החלטות בסיכון: התמכרות משפיעה על מרכז התגמול של המוח, ופוגעת בכושר השיפוט וביכולות קבלת ההחלטות. אנשים עשויים לתעדף את ההתמכרות שלהם על פני אחריות אחרים, מערכות יחסים או מטרות ארוכות טווח, ולעוות עוד יותר את התודעה ואת סדרי העדיפויות שלהם.
5. חוסר יציבות רגשית: התמכרות מובילה לרוב לחוסר ויסות רגשי, הגורמת לאנשים לחוות שינויים עזים במצב הרוח, עצבנות, חרדה ודיכאון. תנודות רגשיות אלו יכולות להעכיר עוד יותר את התודעה ולהפריע לחשיבה רציונלית.
6. אובדן אותנטיות: כשההתמכרות תופסת אחיזה, אנשים עלולים לאבד את הקשר עם האני האמיתי שלהם, לאמץ פרסונה שסובבת סביב ההתמכרות שלהם. הם עשויים לעסוק בהתנהגויות מטעות ובמניפולציות כדי לתדלק את ההרגל שלהם, ולהרחיק את עצמם עוד יותר מהתודעה האותנטית שלהם.
חשוב להכיר שלמרות שהתמכרות יכולה להשפיע באופן משמעותי על התודעה, החלמה אפשרית. באמצעות טיפול מקיף, טיפול, מערכות תמיכה ומחויבות לשינוי, אנשים יכולים להחזיר לעצמם את השליטה על חייהם, לשחזר את התודעה שלהם ולמצוא נתיב לריפוי והחלמה.