התמכרות בקרב בני נוער היא אתגר מורכב, המשפיע על כל המערכת המשפחתית. בעוד שהטיפול הפרטני בנער.ה חשוב, מחקרים וניסיון קליני מראים כי התערבות משפחתית מקיפה היא קריטית להצלחת תהליך ההחלמה.
מדוע הנער מתקשה לשנות את מצבו?
לרוב, נער.ה הסובלים מהתמכרות אינם "נכנעים" לדרישות ההורים לשינוי, משום שהם מרגישים שאין להם מה להפסיד. הוא אינו מאמין שיכול לחול שינוי אמיתי בדינמיקה המשפחתית. מנקודת מבטו, תפקידו ומעמדו במשפחה קבועים ובלתי ניתנים לשינוי.
כאן נכנס הצורך בשינוי מערכתי. כדי לעצור את מעגל ההתמכרות, נדרשת התערבות שתיצור שינויים משמעותיים בסביבת חייהם של הנער.ה, ובמיוחד בתרבות המשפחתית. חשוב שהם יבחינו בשינוי ממשי בדפוסי ההתנהגות וההתייחסות של ההורים אליהם.
לעתים קרובות, ההתמכרות משמשת את הנער כאמצעי להתמודדות עם תפקיד בעייתי שהוקצה לו במערכת המשפחתית. היא מאפשרת לו למלא תפקיד זה מבלי להיפגע יותר מדי מסגנון ההורות הבעייתי.
ולכן לא רק הילד.ה נדרש לעשות שינוי אלא הסביבה כולה ובעיקר שינוי סגנון ההורות, לצורך החלמה אמיתית. על ההורים לשנות את סגנון ההורות שלהם כחלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי.
על המערכת הטיפולית מוטלת האחריות להוביל שינוי זה. עליה לתת את הכלים, האבחנה וההכוונה כיצד לעשות זאת באופן יעיל ושמיטיב עם הנער.ה המתמודדים עם שימושים. ללא להתייחסות הולמת ונכונה לדינמיקה המשפחתית הכוללת, הטיפול עלול להיות זמני במקרה הטובה או לחסר תוחלת במקרה הרע.
לסיכום:
התמודדות אפקטיבית עם התמכרות בקרב בני נוער דורשת גישה הוליסטית, המתייחסת למכלול הגורמים המשפיעים על מצבו של הנער. שינוי בדפוסי ההתנהגות המשפחתיים, לצד טיפול פרטני, מגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה ומאפשר יצירת סביבה תומכת ומקדמת החלמה.
בעמותת אל-סם, אנו מאמינים בחשיבות הטיפול המשפחתי המקיף. צוות המומחים שלנו מציע תמיכה וכלים להורים ולבני נוער כאחד, במטרה ליצור שינוי משמעותי ובר-קיימא בחיי המשפחה כולה.